sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Menestys vai menetys


Suomenkielen sana menestys eroaa yhdellä kirjaimella sanasta menetys. Ruotsinkielen sana framgång on sille sukua, mutta ruotsiksi menetys on förlust, eli ihan eri sana. Kertooko tämä jotain suomalaisesta kansanluonteesta? Se jolla onni on, se onnen kätkeköön..jne. Tuossa yhteydessä on jotain mielenkiintoista.

Mielestäni menestyminen tämän päivän maailmassa on monimutkainen juttu, määritelmä siitä, mitä on menestyä, pitäisi ehkä päivittää. Menestyneestä henkilöstä tulee ehkä vieläkin useimmille mieleen ensimmäisenä taloudellinen varakkuus. Ihminenhän voi toki menestyä työssään, opinnoissaan, tutkimuksissaan tai vaikka ihmissuhteissaan ihan ilmankin taloudellista varakkuuttakin, nykypäivänä se taitaa olla monen akateemisesti koulutetun kohtalokin. Silti status symboleita kerätään ympärille kertomaan viestiä muille; olen menestynyt. Kalliit autot ja kimaltelevat korut herättävät ihailua. Vai herättävätkö?

Äskettäin uutisoitiin että 85 ihmistä maailmassa omistaa yhtä paljon kuin koko maailman väestön köyhin puolisko eli 3,5 miljardia ihmistä yhteensä. Maailman varallisuus on siis kaikesta päätellen jakautunut varsin epätasaisesti. Silti jaksamme ihailla niitä, jotka kahmivat itselleen muita enemmän. Menestys, framgång on ihmiselle jonkinlainen vietti, jatkuvan kasvun ideologia, jokainen uusi sukupolvi edellistä vauraampi. Koko maapallon mittakaavassa on nyt kuitenkin taidettu tulla sellaiseen taitekohtaan, jossa luonnonvarojen hyödyntäminen ei enää voi jatkua entisellään, roskaamme ja tuhoamme enemmän kuin istutamme ja puhdistamme. Viime aikoina on uutisoitu massiivisista kalakuolemista eri puolilla maailman meriä, myös mehiläisiä kuolee mystisellä tavalla. Meillä ei ole edes tietoa mistä tämä johtuu. Tiedämme vain esim. että Fukushimasta on vuotanut radioaktiivista vettä miljoonia litroja maailman meriin, Kiinassa 60% pohjavedestä on saastunut juomakelvottomaksi ja Tyynellä merellä kelluu maailman suurin roskaläjä, ikuista muoviroskaa, lautta ulottuu Kalifornian rannikolta aina Japaniin asti. Tuo muoviroska pilkkoutuu ainoastaan pienemmiksi partikkeleiksi jolloin se kulkeutuu aina vaan suuremman eläinjoukon vatsaan, kuolettavasti.


Jos katsommekin näiden tietojen varassa menestymistä, sillä tuntuu tosiaan olevan kova hinta; kauniin pallomme monien lajien ja elinkelpoisuuden menetys. On siis todella korkea aika tehdä suunnanmuutos. Itse uskon että sen täytyy tapahtua meissä kaikissa, meidän täytyy päivittää ihanteemme ja myös menestymisen kaava. Mitä kaikkea voisi olla todellista hyvinvointia ihannoiva ja toteuttava menestyminen?

Menestystä sinulle toivottaen

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti