keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Elämäni valomerkki ( ja kiitos Hilkka Olkinuoralle)

Olen pian yhtä vanha kuin äitini oli kuollessaan. Se tuntuu siltä kuin kirjastani olisi sivut loppumassa, kuin olisin tulossa päättyvän kadun päähän. Kynä vielä kirjoittaa, mutta muste on jo loppumassa. Se on tietenkin ihan absurdi ajatus, enhän ole enää symbioosissa elävä vastasyntynyt, vaan elänyt omaa elämääni kohta 50 vuotta. Osa minusta uskoo sen edelleen jatkuvankin, mutta joku toinen osa on paniikissa, tähänkö se nyt päättyy, näin pian? Minulla ei ole vanhemman mallia elämästä yli 51 vuotiaana. Tämä on ollut surun vuosi, yhdelle lähimmäisistäni matka päättyi tänä vuonna.

Käsityöläisenä olen haalinut työkaluja ja materiaaleja koko elämäni. Viimeisin hankintani oli grafiikan prässi, nuoruuden haaveeni. Olin jo maksanut sen, kun tuo kuolemanpelkoinen peikkoni alkoi pomppia olkapäälläni ja kirkua korvaani; mitä sinä sillä teet? Sinähän kuolet, et voi jättää sitä muiden kiusaksi! Tuli kiire järjestellä prässille uusi koti, elinvoimaisempi piirtäjä. Minullehan tulee kohta valomerkki, tarjoilu loppuu, keittiö on kiinni.

Mitä tekee suomalainen kun ahdistaa? No menee tietenkin metsään. Mustikoita voi kerätä, niitä on mukava jättää muistoksi. Ensin en löytänyt kuin paljaita varsia, lehdettömiä varpuja. Tuntui pahalta. Nyt luontokin jo tietää että tuolle ei tarjoilla, maksakoon laskunsa ja poistukoon. Jatkoin silti vielä, aloin löytää vihreitäkin varpuja ja mustikankin sieltä täältä, lopulta oikein muhkeina notkuvia ryppäitä. Ja kun olin aikani poiminut, huomasin mustikoiden alla vielä suppilovahveroitakin, jopa pienen piiraskokoelman! Liikutuin niin, että silmät vettyivät. Siinä ne olivat, minullekin vielä tarjolla. Minut oli nähty ja rukouksiini vastattu.

Katsoin metsää, aurinko siivilöityi oksistossa ja vihreä sammalmatto kumpuili edessäni. Metsä oli täynnä elämää. Se elämä ei huolehdi huomisesta eikä murehdi menneitä, se vain elää jokaisen hetken joka sille annetaan. Metsä ei lakkaa elämästä, vaikka osa sen linnuista muuttaa talveksi etelään ja osa eläimistä kaivautuu nukkumaan. Puitakin saattaa kaatua tai kuollakin, mutta metsä ei kuole. Tajusin etten minäkään, olen osa tätä metsää ja ne läheisenikin jotka ovat poissa, ovat osa metsää. Tärkeää on elää tämä hetki nyt, niin hyvin kuin osaan ja oppia.

Kuolema olisi jos toiset lähtisivät ja toiset jäisivät, mutta elämään kuuluu, että me kaikki lähdemme. Synnymme ja kuolemme. Hilkka Olkinuoralta opin, että suru ei ole jana, vaan enemmänkin spiraali, se ei ala ja lopu, vaan se kulkee mukana ja kuristaa välillä kovemmin, välillä löyhemmin. Se on mukana minun vuosirenkaissani.

Leivoin sienistä ja mustikoista piirakat, eikä ne koskaan ole maistuneet paremmilta.

Haluan myös kiittää Hilkka Olkinuoraa tuesta surussani ja kaikkia ystäviäni, lämmin halaus kaikille jotka elävät pelossa tai surussa, eletään yhdessä!



ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti