tiistai 14. elokuuta 2018

Maailma muuttuu nyt...paremmaksi!



Onko sinulla koskaan tunnetta ettet ehdi ajatella? Oravanpyörä pyörii ja päivä toisensa jälkeen vaihtuu, kun etsin katkaisinta, mistä voisin pysäyttää kaiken hetkeksi, että ehtisi vähän ajatella. Napsautan nyt sen tästä poikki näin- naps.

Haluan nimittäin kartoittaa tilannetta, kålla läge, niinkuin täällä länsirannikolla sanotaan. Sanotaan nimittäin myös, että kehitys kiihtyy ja seuraavan 20 vuoden aikana muuttuu enemmän kuin viimeisten 200 vuoden aikana. Elämme uutta vallankumousta, edellinen oli teollinenvallankumous 1800- luvun lopulla. Se teki ihmisestä kaupunkilaisen, toi valmisvaatteet ja ruuankin pöytään. Siitä kaupungistuminen on vain kiihtynyt, käänne on jo tapahtunut, maailman kaupungeissa asuu jo enemmän ihmisiä kuin maaseudulla. Arvioidaan että vuonna 2030 viisi miljardia ihmistä asuu kaupungeissa, mikä on maailman väestöstä 70%. Vähän eri lähteiden mukaan Suomessa asuu nyt jo 70- 84% väestöstä kaupungeissa tai urbaaneilla alueilla. Ei ihme että joukkoliikennettä maaseudulla lakkautetaan.

Maailman väestö myös edelleen kasvaa, vaikka se onkin hidastunut teollisuusmaissa. Väkiluvun arvellaan pienenevän taas vuoden 2100 jälkeen, jolloin meitä on jo 9- 11 miljardia. Samaan aikaan viljeltävä pinta-ala asukasta kohti vähenee, koska ilmastonmuutos, kuivuus, metsien hakkuu, ylilaidunnus ja maata kuluttavat menetelmät sitä vähentävät. Maata käytetään tietysti myös energian tuotantoon ja teollisuuden raaka-aineiksi. Varallisuus kasvaa, mutta siinäpä se, kun se kasvaa kovin epätasaisesti. Toisaalta taas ihminen ei lisäänny eniten siellä, missä on varallisuutta, vaan luultavasti kaikista muista eläinlajeista poiketen, ihminen lisääntyy eniten köyhänä ja kouluttamattomana. 

Käsittääkseni muut eläinlajit eivät myöskään hamstraa varallisuutta niin paljon yli omien tarpeidensa kun ihminen tekee. Ihminen saalistaa vielä sen 61. miljoonan, vaikkei eläessään ehdi sitä tuhlata ja vaikka näkee lajitoverinsa kuolevan nälkään. Naps! Tätä ei tarvitse hyväksyä, se, mitä me centtejämme laskevat ihmiset voimme ensimmäiseksi tälle asialle tehdä, on lakata ihailemasta upporikasta, mitä idolisoimista on siinä, että joku kahmii itselleen omaisuuksia toisia hyväksi käyttämällä? Miksi ostaisimme maailman brändejä joiden tuotot menevät veroparatiiseille ja kultaisiin vessanpönttöihin? Osta naapuriltasi joka viljelee viereistä peltoa, soittaa selloa tai takoo voiveitsiä. Osta toiselta köyhältä tai keskiluokkaiselta, osta reilunkaupan tuotteita. Jos olet ostanut merkkituotteita halutaksesi samaistua menestyjiin, mieti kenen menestystä toivot, sen yhden prosentin ökyrikkaan vai ystäväsi, naapurisi ja itsesi. 

Tilastot osoittavat että moni asia on kehittynyt paremmaksi, kuten tiedämme esim. äärimmäinen köyhyys, väkivalta ja lapsikuolleisuus on vähentynyt. Meillä on siis ollut myös ihan hyvä meininki, flow ja pöhinä. Mutta miksi juuri nyt on sellainen tunne, että maailman ihmisten pitäisi ehtiä istua alas ja ajatella? No, joitakin ongelmia on, kuten etenevä ilmastonmuutos, tasa-arvon ja demokratian heikko kehitys. Kahtiajakautuminen eli polarisoituminen uhkaa konsensusten ja kompromissien löytymistä ja elämälle elintärkeiden päätösten tekemistä. Siitä räikein esimerkki taitaa olla tällä hetkellä USA, jonka ongelmallisen kaksipuoluejärjestelmän huonoja puolia nykyinen presidentti vain korostaa. Hajoita ja hallitse, laitetaan maailman köyhät ja epätoivoiset toisiaan vastaan, niin he unohtavat kuka heidän leipänsä oikeasti söi. 

Köyhän ainoa toivo on koulutus ja ainoa uhka sen puute.

Niin kauan kuin ihmiset antavat omaa etuaan ajavien populistien lietsoa heihin vihaa ja väkivaltaa, asiat eivät voi kehittyä niistä poispäin. Vieraus on pelottavaa, vieras uskonto, vieras kulttuuri, vieras ihonväri, vieras seksuaalinen suuntautuminen, se ei tunnu tutulta ja turvalliselta, mutta se ei ole syy ongelmiin! Tuttuun ja turvalliseen takertuminen on evoluutiomme jäänne luolamies ajoilta, jolloin energiaa piti säästää ja petoja varoa. Nykyihmisellä taas on aivan päinvastainen ongelma, saamme ravinnostamme aivan liikaa energiaa ja rappeutamme aivojamme laiskuuttamme.  Luonto on erilainen, ihmisen aiheuttamasta kiihtyvästä sukupuuttoaallosta huolimatta, luonnossa on niin paljon erilaisuutta ja diversiteettiä, että ihminen ei ole edelleenkään pystynyt kartoittamaan sitä kaikkea. Erilaisuus on rikkaus. Samanlaisuus on uhka, aina kun luonnossa, ihmissuhteissa tai vaikka ruokavaliossasi jokin laji saa ylivallan ja lisääntyy muita enemmän, tulee ongelmia. Erilaisuus on evoluution ja kaiken sopeutumisen avain. Samanlaisuus on syöpä, luonnoton ja tappava. Aivotkin rappeutuvat jos toistat päivistä toiseen samat rutiinit. Siksi erilaisuutta ja moninaisuutta on vaalittava. Ekosysteemimme hienoimipia ja herkimpiä lajeja, kuten hyönteisiä on suojeltava.

Ainiin se parempi maailma. Istuttuani nyt ajattelemaan olen sitä mieltä, että nyt mennään ekosysteemit edellä, panostetaan kaikkeen mikä säästää luonnonvaroja, ohjaa kulutusta materiaali- ja energia tehokkaaksi. Kestävyydestä tehdään uusi normaali ja kertakäyttöinen kriminalisoidaan. Kasvua tavoitellaan metsissä, mutta taloudessa siitä tehdään kierto. Koulutusta lisätään, siinä samalla vähenee syntyvyys. Niin ja sitten, vastuuta jaetaan entistä enemmän niille tahoille jotka ongelmia ovat aiheuttaneetkin. Yksityiselle varallisuudelle laitetaan yksinkertaisesti haittavero tai katto. Itäinen johtajakin saa maksaa kansalleen takaisin kaiken siltä varastamansa. Muutenkin pannaan skurgit purkkiin ja kansi kierretään kiinni. Valta annetaan niille, jotka eivät sitä halua, kuten hyvällä ystävälläni on tapana sanoa. Tarvitseeko sitä valtaa nyt erityisesti kenenkään omistaa, jos tehdään rationaalisia ratkaisuja ja tehdään vallastakin kierrätystuote. Hallitukseen laitetaan kaikenmaailman asiantuntija dosentit, jotka myös laitetaan kiertoon sopivin välein.

Aseteollisuus, come on, eihän me enää keskiajalla eletä! Meillähän on vihanhallinta, ratkaisukeskeinen terapia ja mindfullness. Ihminen on käynyt kuussa ja löytänyt Higgsin bosonin. Meillä on World Wide Web ja Artificial intelligence! Väkivalta on niiiin vanhentunutta tekniikkaa, se on kivikautista nuijasotaa digitaalisessa maailmassa. Olemme kaikki kohta hybridejä, siis hyvällä tuurilla, jos emme tajua lopettaa verenvuodatusta, tekoäly ottaa meistä ylivallan kokonaan. Miljoonakaupunkeja ja koulubusseja maantasalle pommittaville, täytyy lähettää lasku jälleenrakentamisesta ja by the way, rakentamiseen tarvittava hiekkakin alkaa käydä vähiin, siitä tulee todella kallista. Puhumattakaan niistä psyykkisistä vammoista joita sota ja tuho aiheuttaa sukupolvien ajoiksi. Jos pystymme ampumaan rauhoittavia villieläimiin, kyllä nyt sellainen nuoli saadaan osumaan jokaiseen psykopaatti diktaattoriinkin joka antaa käskyjä kansanmurhiin.

Otamme laajempaan käyttöön veikkauspelien toimintaperiaatteen, kaikki ne jotka antavat periksi primitiivisille paheille kuten sex & drugs, saavat kantaa siitä itse vastuun. Ja varsinkin näitä paheita tuottavat tahot. Ihmisen rakenne kehittyi nykyisen kaltaiseksi jo yli 100 000 vuotta sitten, eikä ole siitä kovin paljon muuttunut, nuo meidän kaikkein primitiivisimmät viettimme tuskin siis katoavat lakeja tai kieltoja säätämällä. Siksi uskon, että rakentavampaa olisi laittaa noista vieteistä hyötyvät teollisuudet ja kaikenlaiset diilerit ja trogarit vastuuseen seurauksista, yksinkertaisesti maksamaan aiheuttamansa ongelmat. Jos on mahdollista verottaa tupakkaa ja alkoholia, täytyy se olla mahdollista kaikkien muidenkin aineiden ja paheiden kohdalla. Seksiteollisuudella on myös varmasti varaa kustantaa ilmaiset ehkäisyvälineet ” halukkaille” varattomille ja lääkitys sairastuneille, sitä verottamalla voitaisiin kitkeä pois ihmiskauppaa. Monen kielletyn hedelmän kiehtovuus katoaa kun se nostetaan päivänvaloon ja julkisen valvonnan alle.

Tasa- arvossa on vielä työsarkaa, oli se sitten sukupuolien välistä, ikäryhmien välistä, varallisuudesta tai vaikka uskonnosta johtuvaa. Käsittääkseni Suomessa käytetään jo osa kirkollisverosta toisten uskontokuntien kanssa kommunikoimiseen ja suvaitsevaisuustyöhön. Kaikista maailman köyhistä on muuten 70% naisia. Pohjoismaissa naiskansanedustajia on n. 40% mutta Aasiassa ja Arabimaissa se jää alle 20% :iin. Voit vaan kuvitella miten äitien hyvinvointi vaikuttaa lapsiin ja tuleviin sukupolviin. Sitäpaitsi digitalisaatio kaipaa kipeästi humaania näkökulmaa, koodaajiksi ja tekoälyn kehittäjiksi tarvitaan etenkin naisia ja tyttöjä, jotta uudesta uljaasta maailmasta ei tule toisella jallalla nilkuttava rampa vaan kaikkia sukupuolia ja ikäryhmiä palveleva ja huomioonottava.

Muutoksen vastustaminen on ajanhukkaa. Maailmankaikkeus ( tai maailmankaikkeudet) ei ole staattinen, avaruus ei ole pysähtynyt, liike on luontoa. Sinäkin aikana kun olen istunut ajattelemassa soluni ovat vanhentuneet ja lihasmassani pienentynyt, on aika nostaa takapuoli tuolista ja ryhtyä taas töihin, maailma ei tullut valmiiksi, mutta ajatteleminen ehkä auttoi.

Emme voi tehdä ihmeitä, mutta voimme tehdä ihmeen paljon!

Parempaa päivän jatkoa sinullekin! 

ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti