keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Minkälaisia ihmisiä Korona meistä tekee?


Hyvällä ystävälläni on tapana sanoa, että jos Jeesus tulisi takaisin, niin ristiinnaulitsisimme hänet luultavasti uudestaan. Näin Pääsiäisen kärsimysnäytelmän alla sitä ehkä sietää miettiä.

Minulle on nyt tullut mieleen toinenkin kertomus. Se on sattumoisin kiinalainen opetustarina siitä, miten vaikea on etukäteen tietää mikä on hyvä ja mikä huono juttu. Tehdäkseni pitkästä tarinasta lyhyen, niin kerron että siinä maatilan vanhan isännän ainoa poika loukkaa jalkansa. Kaikki naapurit valittavat hänelle, että voivoi, mites nyt käy maatilan töiden? Maassa puhkeaa sota ja kaikkien talojen pojat kutsutaan rintamalle, ainoa joka säästyy, on vanhan isännän jalkapuoli poika.

Tässä tarinassa saattaa piillä se toivon siemen tähän meidänkin tilanteeseen. Enkä nyt tarkoita sitä, miten Kiina korjaa talouttaan myymällä suojvarusteita ja hengityskoneita koko maailmalle. Ei, tarkoitan sitä, mitä kaikkea me voimme tästä maailmanlaajuisesta kriisistä oppia. Kriisinhän sanotaan olevan hieno mahdollisuus oppimiselle ja muutokselle, mitä on sitten maailman laajuinen kriisi? Ehkä se on juuri se, mitä me tarvitsimme jotta selviäisimme tulevaisuudessa vastaamme tulevista, kenties vielä suuremmista haasteista. Ainakin näin toivon, koska jos opetuksista ei oteta opiksi, niillä on taipumus toistua ja koventua.

Opetuksen kiireellisyys, määrä ja laatu luonnollisesti vaihtelee eri puolella Maan osia. Siinä suhteessa uskon, että meillä on täällä Suomessa asiat aika hyvin. Suurinpien oppimishaasteiden edessä taitavat olla ne ”suuret” maailman johtajat jotka ovat kieltäneet koko opetuksen olemassaolon. He ovat niitä välitunnilla lintsaamaan lähteneitä jälki-istuntolaisia joiden kalloihin oppi taotaan vasta kovemmilla vastoinkäymisillä.

Mielenkiintoisia kulttuurieroja tosin löytyy muualtakin. Jotkut Hannu Hanhet ovat ehkä liikaa oppineet luottamaan opettajan lellikkinä olemiseen ja joutuvat vielä yllättymään. Populistien leireissä taas ”kyllä kansa tietää” hokema on haihtunut ilmaan ponnettomana kuin eilisen ilmavaivat, nyt kaikki huutavat yhteen ääneen apuun tiedemiehiä, dosentteja ja asiantuntijoita. Suomen ylpeyden aihe Yleisradio, on myös  verrattomasti luotettavampi informaation lähde, kuin monen maan kaupallisella pohjalla toimivat mediatalot. Mikä onni, ettei Halla- Aho ehtinyt tehdä sille lupaamiaan resurssien leikkauksia. Noin muutenkin uskallan uskoa, että silti tässäkin tilanteessa, Euroopan yhteistyöstä ja solidaarisuudesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. Niinkin horjahtelevana kuin se nyt on. En haluaisi edes kuvitella tilannetta, jossa Kiina tai nykyinen Yhdysvallat ottaisi komennon yksittäisten voimattomien Euroopan maiden puolesta, kyllä meidän ainoa vaihtoehtomme on edelleen seistä valistuksen ja sivistyksen arvojen tukevalla eurooppalaisella alustalla.

 Korona on ollut opetus myös siitä, miten kaikkien maapallon asukkaiden hyvin- ( tai huonosti ) vointi on kaikkien maapallon asukkaiden asia. Ilmaston ja ekosysteemien tila on myös asia, jolta ei ole mahdollista sulkea rajoja, sen eteen ei voi rakentaa muuria, se vaikuttaa meihin kaikkiin, rajoista ja roduista välittämättä. Koronan koko opetuksen laatu ja määrä on meille toistaiseksi vielä arvoitus, mutta varmaa on, ettei sen takia kannata ketään ristiinnaulita, eikä se (vielä) lopeta elämää tältä planeetalta. Jos hyvin käy, elämä jatkuu tästä entistä enemmän elämisen arvoisena.

Hyvää Pääsiäistä ja Terve! Kuuluu kaukaa viisas suomalainen tervehdys.

ML


 Ajatusten hautoja, ML

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti